Το Μυθιστόρημα του Λόρδου Μπάιρον - Η Χώρα του Δειλινού
(Lord Byron's Novel - Evening Land)
Μετάφραση: Νάσος Κυριαζόπουλος Δ.Φ.

Ο λόρδος Μπάιρον πέρασε στην Ιστορία ως ποιητής. Τις λιγοστές φορές που επιχείρησε να γράψει πρόζα, άφησε την προσπάθεια ανολοκλήρωτη. Ή μήπως δεν είναι έτσι;…

Ο καταξιωμένος συγγραφέας John Crowley φαντάζεται το μυθιστόρημα που ο μεγάλος, καταραμένος και αινιγματικός ποιητής του Ρομαντισμού δεν έγραψε ποτέ… αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γράψει.

Κάποια έγγραφα σ’ ένα παλιό, ξεχασμένο σεντούκι αποδεικνύουν ότι υπήρξε το χειρόγραφο ενός μυθιστορήματος του Μπάιρον, και ότι το διέσωσε από την καταστροφή, το διάβασε και το σχολίασε η Άντα, Κόμισσα του Λάβλεϊς, κόρη του ποιητή και λαμπρή μαθηματικός, τους τελευταίους αγωνιώδεις μήνες της σύντομης ζωής της. Κι ενώ διερευνάται το μυστήριο του τι απέγινε το ίδιο το χειρόγραφο, εμείς μπορούμε να το διαβάσουμε ολόκληρο, αυτό το ένα και μοναδικό μυθιστόρημα του Μπάιρον, από την αρχή ως το τέλος.

Και τι μυθιστόρημα –μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη προδοσίες και εξαπατήσεις, πάθη και αναπάντεχες, τραγικές ανατροπές της τύχης· μια ιστορία αίματος, εκδίκησης και μυστηρίου, εκπληκτικών αποδράσεων και ανήλεης σφαγής. Είναι η ιστορία, του Αλή –νόθου γιου ενός διεστραμμένου λόρδου, που ξεριζώνεται από τα αλβανικά βουνά για να ανατραφεί ως γνήσιος αν και απένταρος Άγγλος τζέντλεμαν–, στην οποία η Άντα εντοπίζει αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ίδιο τον πατέρα της, που την αφήνουν να συλλάβει τα μυστικά της ψυχής του.

Το έργο του Crowley είναι μια έξοχη, χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοτεχνικής μίμησης. Και μαζί, ένας εντυπωσιακός καμβάς πραγματικότητας και φαντασίας, όπου συνυφαίνονται τρεις αιώνες και τρεις ιστορίες: του ίδιου του Μπάιρον· της κόρης του και της δραματικής προσπάθειάς της να κατανοήσει τον διάσημο αλλά πάντοτε απόντα πατέρα της· και μιας σύγχρονης, χειραφετημένης γυναίκας, που ανακαλύπτοντας το μυστικό του χειρογράφου, επαναπροσεγγίζει το δικό της πατέρα, από τον οποίο την αποξένωσε ένα έγκλημα τόσο βαρύ, όσο κι αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε κάποτε και ο ίδιος ο Μπάιρον.

Ένα συγκινητικό και διαφωτιστικό έργο, που ικανοποιεί σε κάθε επίπεδο –ένα αληθινό επίτευγμα.   


> Τιμή Αγοράς:  € 11,70   > Λιανική τιμή:  € 18,00   > Σελίδες:  560   > ISBN:  978 960 620 491 3   > Ημερομηνία έκδοσης:  1/2007  

Κριτικές
 
Βιβλία του ίδιου

«Ο Crowley δημιουργεί ένα ψευδο-βυρωνικό αριστούργημα…»
Publishers Weekly

«Μια εξαιρετική και ασυνήθιστη συνάντηση του Υψηλού Ρομαντισμού με την Εποχή της Πληροφόρησης… ένας σπουδαίος αφηγητής και δημιουργός».
Harold Bloom

«Έξοχο… πολυεπίπεδο και περίπλοκο… θα γοητεύσει τους σκεπτόμενους αναγνώστες».
Library Journal

«Περίπλοκο και γεμάτο στυλ... μια φαντασμαγορία του ρομαντικού και συγχρόνως του περιπετειώδους μυθιστορήματος».
The New York Times Book Review

 
Ο ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ - ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ
Τιμή: € 22,90


Βιβλία της ίδιας κατηγορίας

Ο Χειμώνας του Κόσμου
Τιμή: € 22,20   € 17,76
ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ-ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ-ΕΝΑΣ ΣΤΥΛΟΣ ΦΩΤΙΑΣ
Τιμή: € 71,60   € 45,00
ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΚΛΙΦΤΟΝ
Τιμή: € 55,80   € 30,90
Τοξικά Μάτια (Σκοτεινά Νερά #3)
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Ο ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ - ΚΑΪΝ & ΑΒΕΛ
Τιμή: € 14,76
Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ - Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ
Τιμή: € 29,90