A Hard Day's Write - Οι Ιστορίες Πίσω από τα Τραγούδια των Beatles
(A Hard Day's Write)
Μετάφραση: Σαμάνθα Κωνσταντέα

Προσγειώθηκαν ανάμεσά μας με το «Love Me Do» και η αγάπη που απέσπασαν άγγιξε τα όρια της λατρείας. Τέσσερις εικοσάρηδες από το Λίβερπουλ, που θα άλλαζαν για πάντα τον τρόπο που ακούμε μουσική και λίγα χρόνια αργότερα θα μας αποχαιρετούσαν φιλοσοφώντας το μελαγχολικά με το «Let it Be».

Στο μεταξύ διάστημα, είχαν προλάβει να γίνουν μύθος. Και να γράψουν 208 τραγούδια, ιδανικό σάουντρακ μιας εποχής που άρχισε με τη δολοφονία του Κένεντι και τέλειωσε με τον περίπατο του Άρμστρονγκ στο φεγγάρι.

Τι ήταν, όμως, το Στρόμπερι Φιλντς; Υπήρξε στ’ αλήθεια η Έλινορ Ρίγκμπι; Πού βρίσκεται η Πένι Λέιν; Και τι σημαίνει Ομπ-Λα-Ντι Ομπ-Λα-Ντα;

Το βιβλίο του Στιβ Τέρνερ παραθέτει την ιστορία πίσω από κάθε τραγούδι των Beatles. Τις ιδιαίτερες στιγμές, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που ενέπνευσαν τις συνθέσεις τους και επηρέασαν τη μουσική τους εξέλιξη. Αποκαλύπτει πώς το «Lucy in the Sky with Diamonds» γεννήθηκε από μια παιδική ζωγραφιά, τι έλεγαν οι αρχικοί στίχοι του «Yesterday», για ποιον γράφτηκε στην πραγματικότητα το «Sexy Sadie» και γιατί ένας κινηματογραφικός παραγωγός έχασε τον ύπνο του όταν κυκλοφόρησε το «You Know My Name»…

Ανατρέχοντας σε αρχεία και εφημερίδες, συζητώντας με τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους των Beatles, εντοπίζοντας τα πρόσωπα που απαθανατίστηκαν στα τραγούδια τους, ο Τέρνερ καταρρίπτει πολλούς παγιωμένους μύθους και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους, σ’ ένα βιβλίο που επαινέθηκε ως πολύτιμη πηγή και στην εγκεκριμένη βιογραφία του Πολ Μακάρτνεϊ Many Years From Now.

Ένα διαφωτιστικό και μαζί άκρως απολαυστικό χρονικό της δημιουργικής πορείας των Υπέροχων Τεσσάρων. Ένα χρονικό της ίδιας της έμπνευσης –της μαγικής στιγμής που το τυχαίο αποκτά σημασία και το εφήμερο περνά στην αιωνιότητα.


> Τιμή Αγοράς:  € 29,00   > Σελίδες:  220   > ISBN:  960 620 487 1   > Ημερομηνία έκδοσης:  9/2006  

Κριτικές
 
Βιβλία του ίδιου

«Γραμμένο με την ακρίβεια και την υπευθυνότητα ενός πρώτης τάξεως δημοσιογράφου».
Johnny Black, περιοδικό Q

«Ένα από τα πιο ευχάριστα και διαφωτιστικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για τους Beatles».
Steve Matteo, The Music Paper

«Λεπτομερές και προσεγμένο –μια προσθήκη μεγάλης αξίας στη βιβλιοθήκη κάθε θαυμαστή των Beatles».
Tony Barrow, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Beatles

«Η καλύτερη πηγή για τις αληθινές ιστορίες που γέννησαν τα αξέχαστα τραγούδια των Λένον και Μακάρτνεϊ… Κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει το Ιερό Δισκοπότηρο της μυθολογίας των Beatles».
Ken Hoffman, Houston Post

«Το πιο ενδιαφέρον από τα πρόσφατα βιβλία για τους Beatles, τόσο για τους λιγότερο μυημένους όσο και για τους πιο φανατικούς θαυμαστές τους».
Anne Scanlon, Vox

«Ανεκτίμητο»
Paul du Noyer, Mojo

 


Βιβλία της ίδιας κατηγορίας

Η Μυστική Ιστορία του Κόσμου - 3η Έκδοση
ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
Περί Συγγραφής
ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
Το Αλφαβητάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου
ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ