Το Χαμένο Φως
(Lost Light)
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

Ο Μάικλ Κόνελι, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της εποχής μας, μεταφρασμένος σε 31 γλώσσες και κάτοχος των σημαντικότερων βραβείων του είδους, υπογράφει μια νέα περιπέτεια του δημοφιλή ήρωά του, Χάρι Μπος –την πρώτη, όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες του, μετά την παραίτησή του από την Αστυνομία του Λος Άντζελες.

Σκαλίζοντας μια παλιά, άλυτη υπόθεση, ο Μπος μπλέκει σ’ έναν κόσμο όπου πραγματικότητα και ψέμα γίνονται ένα και το πιο ισχυρό πειστήριο μπορεί ν’ αποτελεί τη μεγαλύτερη απάτη. «Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ της γενιάς μας», όπως έχει χαρακτηρίσει η κριτική τον Κόνελι, στήνει με τέχνη μια δαιδαλώδη, γοητευτική ιστορία για τις πολλές όψεις της αλήθειας και τα όρια της ηθικής. Και για άλλη μια φορά «αποδεικνύει ότι η λογοτεχνική γραφή και η γρήγορη, συναρπαστική πλοκή μπορούν πράγματι να συνυπάρξουν» (Houston Chronicle).

Περίληψη:

Η ληστεία ήταν εντελώς αληθινή. Τέσσερα χρόνια πριν, ο Χάρι Μπος βρισκόταν στο πλατό μιας κινηματογραφικής ταινίας, ερευνώντας το φόνο μιας νεαρής βοηθού παραγωγής, όταν κατέφθασε ένα θωρακισμένο φορτηγάκι με δύο εκατομμύρια δολάρια, που θα χρησιμοποιούνταν στο γύρισμα μιας ληστείας.

Αλλά σε μια από εκείνες τις στιγμές που η ζωή αντιγράφει την τέχνη, ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο πλατό και μέσα σ’ έναν καταιγισμό πυροβολισμών άρπαξαν τα χρήματα. Μια σφαίρα του Μπος τραυμάτισε έναν από τους ληστές, που ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν. Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ. Και η δολοφονία της κοπέλας ήταν στη στοίβα των φακέλων με τις άλυτες υποθέσεις που πήρε μαζί του ο Μπος τη νύχτα που παραιτήθηκε από την Αστυνομία του Λος Άντζελες…

Τώρα, όμως, ως ιδιωτικός ντετέκτιβ πια, αποφασίζει να την ξανανοίξει, για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Χωρίς το σήμα του να του ανοίγει τις πόρτες, διαπιστώνει όπως ποτέ πριν πόσο αδιάφορος και κυνικός μπορεί να είναι ο κόσμος.

Αλλά, παρά τις δυσκολίες, κάτι τον τραβά να συνεχίσει. Δεν είναι μόνο το χρέος που αισθάνεται προς τη νεκρή κοπέλα. Ούτε και η συμπόνια του για τους δύο αστυνομικούς που τον διαδέχτηκαν στην έρευνα, από τους οποίους ο ένας σκοτώθηκε κι ο άλλος έμεινε ανάπηρος από επίθεση που δέχτηκαν σε ώρα υπηρεσίας.

Είναι που σε κάθε μάρτυρα που συναντά, σε κάθε στοιχείο που εξετάζει, διαισθάνεται την ύπαρξη ενός μηχανισμού πιο ισχυρού κι από τη βιομηχανία του θεάματος, πιο ανελέητου κι από την Αστυνομία του Λος Άντζελες. Και το κομμάτι του εαυτού του που δεν υποχωρεί ποτέ, πεισμώνει. Κι ορκίζεται να βρει τι κρύβεται πίσω από όλ’ αυτά, ακόμη κι αν έτσι οδηγηθεί στην πιο θανάσιμη αναμέτρηση της καριέρας του… 

 


> Τιμή Αγοράς:  € 7,60   > Σελίδες:  400   > ISBN:  960 450 854 7   > Ημερομηνία έκδοσης:  3/2006  









Κριτικές
 
Βιβλία του ίδιου

«Το Χαμένο Φως είναι το βιβλίο με το οποίο θα συγκρίνονται όλα τα προηγούμενα και όλα τα επόμενα της σειράς…  με άφησε συγκλονισμένο και γοητευμένο μαζί. Όπως θα ’πρεπε να μας αφήνουν πάντα τα σπουδαία έργα του είδους».
Chicago Sun-Times

«Eίναι ο Ρέιμοντ Τσάντλερ της γενιάς μας».
South Florida Sun-Sentinel

«Ο Κόνελι είναι ό,τι πιο κοντά διαθέτουμε σήμερα σ’ έναν κορυφαίο τεχνίτη».
GQ

«Ο Μπος φέρνει στη δουλειά του ντετέκτιβ το πάθος και την ευφυΐα».
People

«Αυτό που θαυμάζω στον Κόνελι είναι πόσο εξελίσσει την τέχνη της αφήγησης από βιβλίο σε βιβλίο. Το καθένα είναι καλύτερο από το προηγούμενο».
Stephen King

«Τα μυθιστορήματα του Χάρι Μπος είναι η πιο εντυπωσιακή σειρά έργων από οποιουδήποτε σύγχρονου συγγραφέα αστυνομικών».
Washington Post

 
Ξεχασμένες Φωνές
Τιμή: € 7,50   € 4,88
Η Πτώση
Τιμή: € 7,50   € 6,00
Το Φλεγόμενο Δωμάτιο
Τιμή: € 7,60   € 6,84


Βιβλία της ίδιας κατηγορίας

Το Πέμπτο Επίπεδο
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Ο Δολοφόνος με το Σημάδι του Σταυρού
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Το Κυνήγι των Φαντασμάτων
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Τυφλά Ψάρια (Σκοτεινά Νερά #2)
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Αόρατα Πρόσωπα
Τιμή: € 9,90   € 8,91
Το Ρ της Ερωμένης
Τιμή: € 13,30   € 11,97